Printer-friendly version Send to friend

Masaža biološki aktivnih tačaka na licu

Tokom psihofizičkih priprema vrhunskih sportista i kosmonauta u Moskvi od 1995. do 1999. godine, razradjen je sistem vežbi čiji su tvorci Mirzakarim Norbekov (istraživač, iscelitelj, osnivač Instituta za samoregeneraciju čoveka) i dr Larisa Fotina (kardiolog, specijalista za funkcionalnu dijagnostiku i profesor Medjunarodnog univerziteta za tradicionalnu medicinu). Njihov zajednički rad rezultirao je izdavanjem dve knjige Vrati zdravlje i mladost i Put u zdravlje i mladost. Kasnije se njihov profesionalni put razdvojio, pri čemu su oboje paralelno nastavili samostalni rad šireći ovu izuzetnu metodu i pomažući hiljadama ljudi da vrate lakoću tela, nadju svoj oslonac, sigurnost u sopstvene snage i radost življenja.

Vežbe se izvode  po određenom redosledu a počinju sa masažom biološki aktivnih tačaka na licu (BAT).

 

Zagrejati dlanove, umirite se, disati ravnomerno i duboko, radite masažu tačaka
po 8 puta u oba smera, uz muziku; predlažemo:
https://www.youtube.com/watch?v=rlt3tp4QiBk
 1. Između obrva, predeo trećeg oka: oba kažiprsta spojena pod pravim uglom; kružni pokreti u jednom i drugom pravcu.
 2. Koren nosa s obe strane: kažiprstom istovremeno leva i desna strana.
 3. Udubljenje ispod usana: oba kažiprsta pod pravim uglom; kružni pokreti na jednu i drugu stranu.
 4. Slepoočnice: kažiprst i srednji prst obe ruke; istovremeno s obe strane.
 5. Udubljenje ispred uva: kažiprstom obe ruke istovremeno s obe strane.
 6. Potiljak (prelaz glave u vrat, s obe strane srednjeg dela): istovremeno s obe strane kažiprstom i srednjim prstom.
 7. Bazni središnji deo glave: prvo kažiprstom jedne ruke na jednu stranu, posle kažiprstom druge ruke na drugu stranu
 8. Tačka mladosti – udubljenje iznad arkade.
 9. Masaža ušnih školjki.
 10. Tapkanje u predelu grudne kosti (timus).
 11. Palming.
 

Dokazano je se u tim tačkama  nalazi mnogo više receptora po jedinici površine u odnosu na ostale delove lica. Njihova aktivacija dovodi do oslobadjanja biološki aktivnih supstanci i do reflektornog pozitivnog delovanja na unutrašnje organe. 

Masažom BAT, organizam se inicijalno uvodi u optimalno stanje. Postiže se poboljšanje rada čulnih organa: vida, sluha i mirisa. Poboljšava se moždani krvotok i odliv limfe iz glave. Aktiviraju se strukture ispod moždane kore kao što su hipotalamus, hipofiza, limbički sistem od kojih zavisi sve što se odigrava u organizmu, čak i ponašanje i emocionalno stanje.

Ceo sistem vežbi a i njihov deo – masaža BAT, imaju jednu vrlo bitnu specifičnost a to je da su koncipirani na način koji dovodi do podizanje vibracija čitavog organizma.

Tako visoke vibratorne karakteristike energetskog polja osobe u toku izvodjenja vežbi se memorišu u njegov energetski sistem i u ćelijsku memoriju tela. Često praktikovane masaže BAT na taj način dovode do brisanja niskih frekvencija za koje se zna da su generator bolesnih stanja. U telu visoki energetski potencijal zauzima dominirajuće mesto, a visoke frekvecije su ekvivalent fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. Organizam se harmonizuje, detoksikuje, regeneriše i podmladjuje.

Svakako je bolje da se masaža BAT radi u kombinaciji sa ostalim vežbama za kičmu i zglobove: http://www.holitimed.com/vezbe-zdravlja-norbekov ali i njihovo samostalno izvodjenje donosi veliku dobrobit organizamu. Preporučljivo je da se rade ujutro kao psihofizička i energetska priprema za predstojeći dan. Mogu se medjutim izvoditi uvek kada se osetimo iscrpljeno, napeto ili nam je potrebna dodatna podrška za neki predstojeći bitan događaj.

U ordinaciji HOLITIMED organizujemo jednokratne edukativne susrete u malim grupama. Cilj je da se masaža BAT pravilno nauči i da se dosegne onaj osećaj koji treba da imamo u toku samog njihovog izvodjenja.

Trajanje – pola sata.

Cena 500 din.

Masaža biološki aktivnih tačaka na licu