

Dve zelene boje
Zelena Nº 1. – Brokoli
Brokoli se konačno izborio za vodeće mesto među namirnicama. Njegove hranljive, energetske i lekovite vrednosti svrstale su ga u najzdraviju hranu na svetu jer sadrži:
- biljna vlakna
- vitamin C
- vitamin A
- kalijum
- kalcijum
- lutein
- magnezijum
- sulforafan
- ugljene hidrate
- folnu kiselinu
- fosfor
Brokoli se koristi sirov (kao salata), kuvan (supa ili čorba bez mesa ili sa mesom) ili kao začin. Interesantno je da je kuvani brokoli hranljiviji od presnog. Pored cvasti, koriste se i stabljike. Pošto sadrži malo kalorija a mnogo korisnih sastojaka, brokoli se preporučuje u dijetalnoj ishrani.
Brokoli sadrži dosta lekovitih materija i antioksidantskog je dejstva pa veoma povoljno deluje u borbi protiv sledećih bolesti:
- alergija
- anemija
- anksioznosti
- artritisa
- astme
- bolesti zubax
- bolesti srca
- bolesti usne duplje i ždrela
- ekcema
- impotencije
- depresije
- povišenog krvnog pritiska
- sinuzitisa
- šećerne bolesti
- istegnuća mišića i ligamenata
- katarakte oka
- menopauze
- sprečavanja i lečenja raka
- neplodnosti
- osteoporoze
- nesanice
- PMS
- prehlade i gripa
- problema sa kožnim bolestima
- problema sa kosom
- prekomerne težine
- hipertireoze
Na našem tržištu može brokoli se može naći uglavnom od sredine jeseni do kraja zime.
Najviše vitamina sadrži sirovi brokoli i kuvan na pari. I dinstanjem se zadržava najviše nutrijenata. Nije preporučljivo kuvati brokoli u vodi jer time gubi većinu vrednih sastojaka.
Da biste uživali u brojnim vrednostima brokolija, uzmite 1 čašu ovog povrća dnevno ili 2-3 čaše dva do tri puta nedeljno.
Brokoli u sosu od susama:
Potrebno je: 1 kg brokolija, ¼ čaše soja sosa, 2 kašike susamovog ulja, ½ kašičice meda, 2 kašike preprženog susama.
Priprema: Brokoli iseći na cvetiće i kuvati na pari 4-5 minuta i ohladiti. U većem sudu dobro izmešati susamove semenke, soja sos, susamovo ulje i med. Dodati brokoli i ostaviti sat vremena da odstoji. Ovako pripremljen brokoli servirati na listovima zelene salate.
Zelena Nº 2. – Zeleni čaj
Čajno drvo (Camelia sinensis) pripada familiji kamelija. Ako je iz Kine, camelia sinensis ima mali list maslinasto zelene boje. Ako je iz Indije, camelia assamica (po provinciji Asam) ima velike, svetle i sočne izdanke. Nekada je čajno stablo dostizalo visinu i do 20 metara da bi se kultivisanjem ta visina svela do 1,20-1,30 m.
Boja čaja zavisi od fermentacije i generalno postoje 3 bitne grupe: fermentisani, nefermentisani i polufermentisani čajevi. Izuzetak su kineski čajevi koji su podeljeni čak u šest velikih familija čaja koje Kinezi dobijaju različitim procesima fermentacije.
Danas je čaj napopularnije piće na svetu. Svake sekunde popije se oko 15000 šolja čaja.
Zeleni čaj se ne podvrgava fermentaciji. Njegovi listovi se obrađuju najpre termički (uništvanje svih enzima koji su odgovorni za fermentaciju); druga faza je rolovanje u štapiće, kuglice, spirale ili jednostavno presavijanje listića i, treća faza je sušenje na rešetkama od pruća.
Da biste upoznali zeleni čaj, potražite kineski long đing (long jing; dragon well; zmajev izvor). Njegov list je presavijen što mu daje blag i mek, sladunjav ukus koji se dugo zadržava u ustima.
Pogodan je da se pije tokom celog dana, ali ne više od 4-5 šolja.
Kao i kod svega što radite, i čaj spremajte s ljubavlju i pažnjom.
Zeleni čaj je osetljiv. Temperatura vode mora biti 70º i drži se 3 minuta.
Ako želite u potpunosti da uživate, ne koristite kesice. Tu su listići mrvljeni i ne daju pravi ukus.
Takođe je čuven i japanski zeleni čaj banča koji se u Japanu koristi u prirodnom obliku, dinstan ili pomešan sa žitaricama. Zbog njegove blagosti idealan je za veče jer sadrži malo teina.
Potpunom uživanju u čaju doprineće i ako nezaobilaznu porcelansku šolju pred sipanje čaja isperete pod mlazom tople vode i obrišete, kako čaj ne bi izgubio ništa od svoje lepote u dodiru sa hladnim porcelanom.
Neizbežno je pomenuti lekovita svojstva zelenog čaja kao što su antikancerogeno dejstvo, sprečavanje ateroskleroze, ubrzavanje metabolizma i sagorevanje masti; takođe, pošto je bogat antioksidansima, smanjuje oštećenje ćelija kod infekcija i prehlada.
Ali, važno je znati, zeleni čaj NIJE lek. On se može prihvatiti kao preventiva ili, bolje reći, kvalitet u kulturi življenja.
Srž brige o sebi nalazi se u preventivi.
Cenovnik
